Deze cursus is nog niet gestart
Je had het je nog zo voorgenomen: nooit zou je bepaalde gedragingen van je ouders overnemen. Je zou je kinderen heel anders opvoeden.
En ineens realiseer je je dat je het tóch doet. Je gebruikt zelfs dezelfde woorden!
Je moeder is jong zwanger geworden en kon daardoor haar droom niet volgen. Ze legt nu veel druk op jou dat jij wel je droom moet volgen, maar is het eigenlijk wel jouw droom? Of is het háár droom die je nu aan het uitvoeren bent?
Het zit in de genen wordt wel eens gezegd als bijvoorbeeld opa alcoholist was en vader ook en jij nu ook een haat-liefdeverhouding hebt met drank.
Hoe waar is dat gezegde! Van generatie op generatie wordt gedrag, en dan vooral trauma in het DNA opgeslagen en doorgegeven aan de volgende generatie. Zelfs al heb je zelf nooit misbruik meegemaakt, als je oma er wel mee te maken heeft gehad dan heb jij in je DNA die alarmbellen meegekregen die af gaan als er gevaar nadert. Gevaar dat jij zelf dus nooit hebt meegemaakt.
Door je voorouders aan te kijken, kunnen patronen die van generatie op generatie zijn voorgekomen, duidelijk voor jou worden. Ineens zie je dat generaties lang de man jong overleed en de vrouw in haar eentje de kinderen moest opvoeden én aan de kost moest zien te komen. Daardoor heb je misschien wel de overtuiging dat je het allemaal zelf moet doen.
Of je ziet een patroon van generatie op generatie dat een meisje al heel jong uit huis moest, om dienstmeisje in een andere stad te worden en bij vreemde mensen in huis te wonen. Is het daardoor dat je je thuis het veiligst voelt? Is het daardoor dat je een gevoel hebt dat je niet gewenst bent? Of dat je niet je eigen keuzes mag maken?
Misschien zie je dat een bepaald beroep steeds terug komt. Of dat je familie naar generatie-lange omzwervingen weer in de oorspronkelijke stad is teruggekeerd. Voel je je daarom zo ontzettend thuis in de stad waar je nu woont?
Zo maar wat voorbeelden uit familiegeschiedenissen die ik voor mijzelf en voor klanten heb onderzocht.
Wil jij ook je familiegeschiedenis uitzoeken?
Een stamboom schrijven
Misschien wel geboorteaktes, trouwaktes en overlijdensaktes van je voorouders vinden, met vaak daarop hun eigen handtekening, dus hun eigen energie?
Familieberichten in oude kranten vinden?
Of een grafsteen op het graf van een voorouder.
Ontdek of je patronen in je familiegeschiedenis kunt vinden.
Ik begeleid je in je zoektocht naar je voorouders. Op internet is heel veel informatie te vinden. Ik vertel je de ingangen en ik denk met je mee. Zowel naar het vinden van voorouders maar ook naar het kijken of er patronen ontdekt kunnen worden.
Maar jij gaat het allemaal zelf doen.
Al je vragen kan je stellen in de besloten Facebookgroep.
Wat je nodig hebt zijn de namen van je ouders, je opa’s en oma’s en als je daar aan kunt komen ook de namen van je overgrootouders. Plaatsnamen en geboorte- en overlijdensdata kunnen ook zinvol zijn. Persoonsgegevens zijn pas 100 jaar na de geboorte openbaar, 75 jaar na het trouwen, of 50 jaar na overlijden. Dus je hebt zo oud mogelijke gegevens nodig om een begin te kunnen maken met jouw stamboom. Heb je eenmaal je eerste voorouders op internet gevonden, dan gaan de volgende (dus oudere) generaties vaak gemakkelijker en zit je voor je het weet terug in de tijd tot 1811, het beginjaar van de burgerlijke stand.
Soms lukt het zelfs om nog verder terug in de tijd te komen via kerkregisters.
Het is wel nodig dat je één of meer Nederlandse voorouders hebt, omdat andere landen hun genealogische informatie vaak nog niet op internet hebben gezet.
Cursusgeld: De cursus kost 79 euro.
Vooronderzoek: Wil je dat ik je meest recente voorouders op internet uitzoek, zodat je zeker weet dat jij zelf meer voorouders zult kunnen vinden, dan vraag ik hiervoor 20 euro. Lukt het mij niet om je grootouders of overgrootouders te vinden, dan krijg je je cursusgeld van 79 euro terug. Ik ga op zoek naar de meest recente voorouders. Afhankelijk van je leeftijd zijn dat je grootouders of je overgrootouders.
Bij deze cursus komt nog 42 euro aan extra kosten, voor lidmaatschap van het Centraal Bureau voor Genealogie, omdat het hierdoor veel gemakkelijker wordt om je stamboom te onderzoeken. En je krijgt toegang tot oude familieberichten, zoals geboorte- en overlijdensadvertenties. Heb je een bijzondere achternaam, dan kan het zoeken misschien ook zonder dit abonnement.
Ik raad je aan dit abonnement pas af te sluiten na mijn Vooronderzoek.
Heb je interesse? Stuur een mailtje naar saskia@timeforhealing.nl o.v.v. de naam van de cursus.